Een gewricht is de plek waar twee of meer botten met elkaar verbonden zijn. Dankzij gewrichten kunnen we bewegen: lopen, bukken, iets optillen of simpelweg onze arm buigen. Zonder gewrichten zou ons skelet stijf en onbeweeglijk zijn.

Er bestaan verschillende typen gewrichten, elk met hun eigen vorm en functie. Denk aan het kogelgewricht van de schouder, waarmee je grote draaibewegingen kunt maken, of het scharniergewricht in de knie, dat vooral voorwaarts en achterwaarts beweegt. Gewrichten worden gestabiliseerd door structuren zoals kraakbeen, gewrichtsbanden, pezen en een gewrichtskapsel. Deze onderdelen zorgen voor bescherming, stevigheid en soepelheid.

Wanneer er iets mis is in of rondom een gewricht — zoals slijtage, overbelasting of een ontsteking — kan dat leiden tot pijn, stijfheid of bewegingsbeperking. Veelvoorkomende gewrichtsklachten zijn bijvoorbeeld kniepijn, schouderproblemen of artrose van de heup.

🦴 2. Anatomische uitleg per gewrichtstype

DE NEK

Je nek is het bovenste deel van je wervelkolom en heeft een belangrijke taak: het dragen en bewegen van je hoofd. Dat hoofd weegt al snel 4 tot 6 kilo – vergelijkbaar met een bowlingbal. Dankzij je nek kun je om je heen kijken, knikken, schudden en reageren op alles wat er om je heen gebeurt.

Hoe is de nek opgebouwd?

De nek bestaat uit 7 nekwervels (C1 t/m C7), samen vormen ze de cervicale wervelkolom.

Tussen elke wervel ligt een tussenwervelschijf – deze werkt als een schokdemper en maakt beweging mogelijk. Door openingen tussen de wervels lopen zenuwen naar je armen, handen en vingers.

Belangrijke structuren in de nek:

Veelvoorkomende klachten:

SCHOUDERGEWRICHT

Je schoudergewricht is één van de meest beweeglijke gewrichten van je hele lichaam. Dat is ook nodig: je gebruikt het bij bijna alles — van iets pakken uit een kast tot je jas aantrekken of zwaaien.

Wat is het schoudergewricht precies?

De schouder bestaat niet uit één bot of één beweging, maar uit een complex samenspel van botten, spieren, pezen en gewrichtsbanden. Het belangrijkste onderdeel is het kogelgewricht tussen je bovenarmbot (humerus) en je schouderblad (scapula).

Denk aan een golfbal (de bovenarm) die op een klein, ondiep schaaltje ligt (de kom van het schouderblad). Omdat die kom klein is, kun je je arm alle kanten op bewegen. Maar: dat maakt de schouder ook gevoeliger voor blessures en instabiliteit.

De belangrijkste onderdelen:

Wat kan er misgaan?

Doordat het schoudergewricht zo beweeglijk is, is het gevoelig voor:

Waarom is een goede samenwerking belangrijk?

De schouder werkt samen met je nek, bovenrug en schouderblad. Als één onderdeel niet goed meedoet, kun je pijn, stijfheid of krachtsverlies ervaren. Denk bijvoorbeeld aan schouderpijn bij het slapen, tillen of boven het hoofd reiken.


👉 Op onze site vind je per aandoening en klacht een duidelijk overzicht van oorzaken, symptomen en wat je eraan kunt doen.

De rug is meer dan een rechte lijn botten. Het is een slimme constructie van botten, spieren, banden en schijven die je lichaam ondersteunt, laat bewegen én beschermt.

Hoe zit de rug in elkaar?

De rug bestaat uit 3 gedeelten:

Tussen de wervels liggen tussenwervelschijven voor demping en soepelheid. Door de wervelkolom loopt het ruggenmerg, met zenuwen naar je organen, benen en voeten.

Wat zorgt voor stabiliteit en beweging?

Veelvoorkomende rugklachten:

De borstkas (ook wel thorax genoemd) is het stevige en toch soepele koepelvormige deel van je bovenlichaam dat je hart en longen omsluit. Hij vormt een soort pantser – niet van staal, maar van botten en kraakbeen – dat tegelijk beschermt en meebeweegt.

🧱 Waaruit bestaat de borstkas?

Je borstkas is opgebouwd uit:

Samen vormen die een harde, maar veerkrachtige kooi.

🔗 Hoe zitten de onderdelen aan elkaar?

Elke rib is op twee manieren verbonden:

Bij sommige ribben (de onderste) eindigt het kraakbeen vóór het borstbeen. Die ribben worden daarom “zwevende ribben” genoemd – maar ze zijn gewoon stevig ingebed in spieren.

🌬️ Wat doet de borstkas?

De borstkas heeft drie hoofdtaken:

🧠 Wat voel je als er iets mis is?

🩻 Wist je dat…

Je bekken vormt de stevige basis van je wervelkolom én de verbinding met je benen. Het is als een soort centrale “brug” waar krachten en bewegingen samenkomen.


Hoe ziet het bekken eruit?

Het bekken bestaat uit drie grote botstukken:

Deze drie delen vormen samen een soort kom, waarin organen zoals de blaas, darmen en bij vrouwen ook de baarmoeder liggen. Aan de achterkant zitten de SI-gewrichten (sacro-iliacale gewrichten), waar het heiligbeen contact maakt met de heupbeenderen.

Wat doet het bekken?

Veelvoorkomende klachten:

Het heupgewricht is één van de belangrijkste gewrichten in ons lichaam. Het verbindt je been met je bekken en speelt een centrale rol bij bijna elke beweging die je maakt: lopen, zitten, traplopen, opstaan of zelfs omdraaien in bed.

🔍 Hoe ziet het eruit?

Je kunt het heupgewricht zien als een soort kogelgewricht:

Doordat de kop mooi in de kom past, kun je je been in meerdere richtingen bewegen: naar voren, achteren, zijwaarts en draaien. Tegelijk is het gewricht erg stevig, zodat je veilig kunt staan en bewegen zonder dat het makkelijk uit de kom schiet.


🛡️ Steun en bescherming

Het heupgewricht is omgeven door:

👩‍⚕️ Verschillen tussen mensen

Bij vrouwen is de vorm van het bekken en heupgewricht iets anders dan bij mannen. Het bekken is breder, wat invloed heeft op de hoek van het dijbeen. Dit kan soms meespelen bij heupklachten, vooral bij sport of langdurige belasting.

💥 Wanneer het heupgewricht problemen geeft

Omdat het heupgewricht zoveel gebruikt wordt, kan het slijtage (artrose) ontwikkelen, vooral op latere leeftijd. Ook zijn er soms klachten bij overbelasting, sportletsel, of na een val.

Typische klachten bij heupproblemen zijn:

🧩 Samenvatting

Het heupgewricht is een krachtige scharnier tussen been en bekken, die ons soepel laat bewegen én stevig laat staan. Door zijn diepe ligging en stevige bouw is het meestal goed beschermd — maar bij slijtage, overbelasting of een afwijkende bouw kan het wel voor klachten zorgen.

DE ELLEBOOG

De elleboog lijkt misschien een eenvoudig scharnier dat je arm buigt en strekt. Maar in werkelijkheid is het een slim en krachtig gewricht dat je in staat stelt te pakken, draaien, tillen en duwen. Zonder goed functionerende elleboog kun je je hand niet goed gebruiken.

Hoe zit de elleboog in elkaar?

Je elleboog verbindt je bovenarm met je onderarm. Het gewricht bestaat uit drie botten die samen een stevige, maar toch beweeglijke verbinding vormen:

Deze botten vormen samen twee gewrichtsdelen:

Welke structuren houden het stabiel?

Rondom de elleboog zitten belangrijke spieren, pezen, banden en slijmbeurzen:

Veelvoorkomende klachten:

De elleboog kan door herhaalde belasting of plotselinge kracht overbelast raken. Bekende aandoeningen zijn:

Waarom is de elleboog zo belangrijk?

Zonder een goed werkende elleboog kun je je hand en pols veel minder gebruiken. Bij klachten aan de elleboog merk je vaak dat tillen, draaien, iets vasthouden of je jas aantrekken pijnlijk of moeilijk wordt.


👉 Op onze site lees je per klacht wat de oorzaak kan zijn, wat je eraan kunt doen en wanneer je contact moet opnemen met een arts of therapeut.

HET POLSGEWRICHT

Je pols is een van de meest beweeglijke én gevoelige gewrichten van je lichaam. Je gebruikt ‘m constant: bij typen, schrijven, iets vastpakken, tillen, draaien en zelfs bij het aan- of uitdoen van je jas. Het is dus niet verrassend dat de pols snel overbelast kan raken.

Je pols is een van de meest beweeglijke én gevoelige gewrichten van je lichaam. Je gebruikt ‘m constant: bij typen, schrijven, iets vastpakken, tillen, draaien en zelfs bij het aan- of uitdoen van je jas. Het is dus niet verrassend dat de pols snel overbelast kan raken.

Wat is het polsgewricht precies?

De pols is geen enkelvoudig gewricht, maar een complex geheel van botjes, banden en pezen die samen zorgen voor soepel en precies bewegen.
Het polsgewricht verbindt je onderarm met je hand. De belangrijkste botten die betrokken zijn:

Wat kan de pols allemaal?

De pols maakt een verrassend groot aantal bewegingen mogelijk:

Deze bewegingen verlopen via verschillende kleine gewrichtjes die samen als één geheel functioneren.

Wat houdt de pols stabiel?

Veelvoorkomende klachten aan de pols

De pols is gevoelig voor zowel overbelasting als acute letsels.
Veelvoorkomende problemen zijn:

Waarom is de pols zo belangrijk?

De pols is de brug tussen je arm en je hand. Bij polsklachten merk je vaak dat fijne motoriek, kracht of uithoudingsvermogen direct minder wordt. Denk aan moeite met een koffiekopje vasthouden, schrijven, draaien of een zware boodschappentas tillen.


👉 In ons overzicht lees je meer over specifieke aandoeningen, oorzaken, behandelmogelijkheden en wat je zelf kunt doen bij polsklachten.

DE KNIE

De knie is het grootste en één van de meest belaste gewrichten van je lichaam. Je kunt het zien als een scharnier dat je bovenbeen (dijbeen) verbindt met je onderbeen (scheenbeen). Zonder knieën zouden we niet kunnen lopen, traplopen, zitten of opstaan.

🔗 Wat verbindt de knie precies?

De knie vormt de overgang tussen:

Deze onderdelen vormen samen een krachtige schakel die soepel moet kunnen bewegen, maar ook stevig genoeg is om het lichaamsgewicht te dragen en op te vangen bij bijvoorbeeld springen of rennen.

🛡️ Hoe blijft de knie stabiel?

Omdat de knie als scharnier veel krachten moet opvangen, is hij goed beschermd en gestabiliseerd door:

🔄 Wat doet de knie?

De knie is in de basis een scharniergewricht, maar het kan iets meer dan alleen buigen en strekken:

💥 Veelvoorkomende klachten

Omdat de knie zoveel gebruikt wordt én kwetsbaar is bij draaien of stoten, komen knieklachten regelmatig voor:

🧩 Samenvattend

De knie is een sterke maar beweeglijke schakel tussen het boven- en onderbeen. Hij vangt dagelijks veel krachten op, helpt je in beweging én zorgt voor stabiliteit. Juist omdat de knie zo’n centrale rol speelt, kunnen kleine problemen al snel invloed hebben op hoe je loopt of beweegt.

DE ENKEL

De enkel is een compact maar krachtig gewricht. Het vormt de verbinding tussen je onderbeen en je voet en speelt een onmisbare rol in bijna elke stap die je zet. Lopen, rennen, staan, traplopen of balanceren — het begint allemaal bij de enkel.

🔗 Wat verbindt de enkel precies?

De enkel vormt de overgang tussen:

Deze botten vormen samen het bovenste spronggewricht, het belangrijkste deel van de enkel dat zorgt voor buigen en strekken van de voet.

Daarnaast zijn er ook:

🔄 Wat doet de enkel?

De enkel werkt als een soepel scharnier:

🛡️ Hoe blijft de enkel stevig?

Hoewel de enkel veel beweegt, is hij stevig gebouwd:

💥 Veelvoorkomende enkelproblemen

Omdat de enkel zoveel beweegt én ons gewicht draagt, is hij kwetsbaar bij:

🧩 Samenvattend

De enkel is een krachtige en flexibele schakel tussen onderbeen en voet. Hij maakt onze bewegingen mogelijk én vangt tegelijkertijd grote krachten op bij staan, lopen en sporten. Door die dubbele functie is het belangrijk dat de enkel goed functioneert én stevig ondersteund wordt.


📊 3. Veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen

Gewrichtsaandoeningen

Veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen

Aandoening Gewricht Symptomen Meer info
Artrose Knie, Heup Startstijfheid, kraken, bewegingsbeperking Kniepijn bij artrose
Artritis Hand, Pols Zwelling, roodheid, warm gewricht Handklachten bij artritis
Slijmbeursontsteking Schouder Pijn bij bewegen of heffen van de arm Schouderpijn uitleg